Ana
Dagipoli

SOMATOPIA

by - 3:18 μ.μ.



Μέσα από το project “SOMATOPIA”, εξερευνούμε τους τρόπους και τους τόπους «συγκατοίκησης» και συνεύρεσης, σωμάτων με διαφορετικά λειτουργικά γνωρίσματα και μοτορική.

Το “SOMATOPIA”, είναι σχεδιασμένο με γνώμονα την αποδοχή της διαφορετικότητας, την καθολική προσβασιμότητα, για την ανάδειξη της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και συμπερίληψης απέναντι στην ανθρώπινη ποικιλομορφία.

Η αποδόμηση και η επανασύνθεση των λειτουργιών των ανθρώπινων σωμάτων, μέσα από την τέχνη, μέσα απ' αυτό το πεδίο των ισότιμων σχέσεων και συνεργασιών, η “αρτιμέλεια”, υπό το πρίσμα της «κανονικότητας», μπορεί να ορίζεται ως διαφορετική απέναντι στην αναπηρία που, όμως, μέσα από αυτή τη διαδικασία αλληλεπίδρασης, τελικά, ενώνονται, συζευγνύονται και αλληλοσυμπληρώνονται, καλύπτοντας η μια τους κενούς χώρους της άλλης.

Η οπτική του «σωματικού τοπίου», μέσα από το πλέγμα των συναντήσεων σωμάτων με διαφορετικό κινησιολογικό λεξιλόγιο και της δόμησης απλών ή και πολύπλοκων μορφολογικών σχημάτων που συνεχώς εναλλάσσονται μεταξύ των σωμάτων, δίνει την αίσθηση πως οι βλάβες των σωμάτων απλώς υφίστανται επειδή δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή τους.

Υπάρχουν διακριτικά στο σύνολο του έργου αλλά συχνά εξαφανίζονται και επανέρχονται ανατρέποντας τους ρόλους και την ανθρωπομετρική κλίμακα των χορευτών. Η ανατροπή είναι ολοκληρωτική σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να κατανοήσει ποιος/α είναι ή δεν είναι ανάπηρη/ος.

Η δουλειά της ομάδας, στο σύνολο της, είναι απολύτως διακριτικά αδιάκριτη.

Είναι μια συνεχής ανατροπή της κανονικότητας της σωματικής ικανότητας από την αναπηρία και της αναπηρίας από την κανονικότητα και την σωματική ικανότητα, αλλά με όρους πραγματικούς ενός πραγματικού γήινου χώρου, που αν τεχνικά μπορούσε να απουσιάσει η βαρύτητα θα συνέβαινε η ολοκληρωμένη και ολοκληρωτική απουσία τόσο της σωματικής ικανότητας όσο και της σωματικής βλάβης.

Το project αυτό στοχεύει στην ανάδειξη των νέων τάσεων και καινοτομιών γύρω από την ύπαρξη του ανάπηρου σώματος στην τέχνη, μέσα από συμπεριληπτικές δράσεις και συνεργασίες.

Μέσα από μια ολοκληρωμένη συνολική δράση καλλιτεχνικού, κοινωνικού και συνεκπαιδευτικού χαρακτήρα, θα διευκολύνουμε την πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία, θα ενισχύσουμε τις διαπολιτισμικές σχέσεις και την πολιτιστική έκφραση, με στόχο την ενεργή συμμετοχή και ενσωμάτωση των αναπήρων στην Τέχνη, μέσα από αυτές τις συμπεριληπτικές δράσεις.

Με γνώμονα την φιλοσοφία της ενσωμάτωσης, της συμπερίληψης και της ισότιμης σχέσης στο δημιουργικό πεδίο, που η Dagipoli Dance Co, υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια, θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ελευθερία της έκφρασης, να καταπολεμήσουμε τα στερεότυπα, τις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς….γιατί κάποτε φθάνει η ώρα:

  • Να επαναπροσδιορίσεις όχι απλώς το τι σημαίνει για σένα τέχνη, χορός, θέατρο, να επαναπροσδιορίσεις την ίδια τη ζωή σου, τον ίδιο σου τον εαυτό, τις σκέψεις, το συναίσθημα, τη σχέση σου με το σώμα,
  • Να επαναπροσδιορίσεις τη θέση σου απέναντι στην διαφορετικότητα του άλλου που σε κατακλύζει και, τελικά, σε καλεί να σταματήσεις πια να ορίζεις τον άλλον ως «διαφορετικό», με την αρνητικά φορτισμένη έννοια του όρου.
  • Να αντιστρέψεις τους όρους και να ορίσεις τον εαυτό σου ως διαφορετικό απέναντι στον άλλον.
Μέσα από την τέχνη, μέσα απ' αυτό το πεδίο των ισότιμων σχέσεων και συνεργασιών, η “αρτιμέλεια”, υπό το πρίσμα της «κανονικότητας», μπορεί να ορίζεται ως διαφορετική απέναντι στην αναπηρία που, όμως, μέσα από αυτή τη διαδικασία αλληλεπίδρασης, τελικά, ενώνονται, συζευγνύονται και αλληλοσυμπληρώνονται, καλύπτοντας η μια τους κενούς χώρους της άλλης. Κάπου εκεί βρίσκουμε ξανά τις χαμένες μας ταυτότητες, την υψηλή αισθητική της ζωής και του έρωτα, την εξύψωση του πνεύματος. Βλέπουμε την τελειότητα μόνο εκεί που μπορούμε να την βρούμε στην καθαρή της μορφή, σε εκείνο το σημάδι που ανήκει σε όλους μας, σε εκείνο το «ατελές» σημείο της ύπαρξής μας.

Η τέχνη που ανοίγει δρόμο προς την α-λήθεια, τη γνώση, το λόγο, το φως και τη μνήμη, είναι η καλή τέχνη, κι η πιο όμορφη περιπέτεια βρίσκεται ακόμη μπροστά μας. Όταν το πνεύμα απελευθερώνεται μέσα από την τέχνη, την τέχνη που δεν έχει όρια, που δεν γνωρίζει συμβιβασμούς, διακρίσεις, αποκλεισμούς και ξεδιπλώνει το ταλέντο της, τις δυνατότητές της εκεί που η αρτιότητα της ύλης σπάζει και μένουν μόνο η αρτιότητα του πνεύματος, οι μυσταγωγικοί δρόμοι του ανοίκειου, η ελευθερία… Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε στο τέρας να μας κατασπαράξει, αλλά να βρούμε τους τρόπους να το δαμάσουμε…

Η Dagipoli Dnace Co, σε όλα τα χρόνια της πορείας της με τις εκατοντάδες παραστάσεις, εργαστήρια, workshops, στην Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, κατάφερε να δημιουργήσει ένα πολυπληθές δίκτυο ομάδων, φορέων και ατόμων του πεδίου της από πολλά σημεία του πλανήτη.

Κατάφερε να κατακτήσει την αναγνώριση και τον σεβασμό και να εδραιωθεί μέσα από μια ισότιμη σχέση, όπως αποτυπώθηκε μέσα από τη δημιουργική πορεία που άφησε τα ίχνη της, στο σύγχρονο τοπίο της τέχνης.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση και οργάνωση θα έχει η Dagipoli Dance Co. Η πολυετής εμπειρία και γνώση που έχουμε αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια από τη 10ετία του ’90, η αναγνωρισιμότητά μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εγγυώνται την επιτυχία του εγχειρήματος.

Ξεκινάμε από το "Από Μηχανής Θέατρο" στις 21 Δεκέμβρη 2023, ώρα 21:00 και συνεχίζουμε για να γιορτάσουμε το 2024 τα 20 χρόνια ανατροπών και συνεχούς παρουσίας μας στα πεδία της Τέχνης και της Αναπηρίας .


Συντελεστές:

Σύλληψη – Χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης

Στο πιάνο: Χρήστος Καρνάβας

Φωτισμοί : Βλάσης Θεοδωρίδης

Χορεύουν: Ελένη Κόντζιλα, Κωνσταντίνα Αλεξανδρίδου, Έλλη Μπογιάκη, Μαίρη Γιαννούλα, Εύη Μήτρακα, Γιάννης Πετρίδης, Αναστάσης Οικονομόπουλος, Σωτήρης Ταχτσόγλου και Γιώργος Χρηστάκης

Συμμετέχει ο Αναστάσης Κολοβός
 
Εισιτήρια online εδώ:
https://www.more.com/dance/somatopia/

0 Comments