«15 χρόνια DAGIPOLI», Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017Μια παράσταση με ιστορικό αποτύπωμα... Η πρώτη φορά που ο ιερός χόρος του Ηρωδείου, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του, ισότιμα και δικαιωματικά στην αναπηρία.

«Το σώμα δεν είναι τυφλή ακατέργαστη ύλη.
Η ψυχή το διαπερνάει και του δίνει φως.
Αν το αφήσεις ελεύθερο είναι άξιο να πάρει το δρόμο που εκείνο έχει αποφασίσει χωρίς την επέμβαση κανενός.
Πολλές φορές ο άνθρωπος θέλει να απαλλαγεί μια απ’ την ψυχή και μια απ’ το σώμα του. Του πέφτει πολύ βάρος να τα χαίρεται και τα δυο.
Όταν ο άνθρωπος βρει τον τρόπο να κάνει τα δυο αυτά αιώνια στοιχεία να φιλιώσουν, ν’ αγαπηθούν, τότε μπορεί να ζει και να πορεύεται ακέραιος»
Ν.Κ.

Η DAGIPOLI DANCE Co, η ομάδα σύγχρονου χορού που στον πυρήνα της έχει άτομα με κινητική αναπηρία αλλά και χορευτές - performers χωρίς αναπηρία, και ο εμπνευστής-δημιουργός της, ο Γιώργος Χρηστάκης, παρουσιάζουν, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την παράσταση «TerrAnima», την Κυριακή 8 Οκτωβρίου.

Όταν οι «ιδιαιτερότητες» απογειώνουν την τέχνη της ψυχής!

Η ομάδα DAGIPOLI DANCE Co θα μας ταξιδέψει από τη Μεσόγειο στο Αιγαίο και από την Ακρόπολη στην καρδιά της Κρήτης, με άξονες τρεις σημαντικές πόλεις που έχουν σημαδέψει την πορεία της ομάδας: Μιλάνο, Αθήνα, Χανιά.

Μια εμπνευσμένη παράσταση σύγχρονου χορού, με μουσική και φωνές επί σκηνής από μια ομάδα που ο πυρήνας της αποτελείται από άτομα με αναπηρία και χορευτές- performers χωρίς αναπηρία.

Ο Γιώργος Χρηστάκης χορογραφεί  και χορεύει.

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος και ο Κώστας Γραμματικάκης αφηγούνται και ερμηνεύουν.

Ο Κώστας Λειβαδάς συνθέτει τη μουσική της παράστασης.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Μελίνα Ασλανίδου, η Ανδριάνα Μπάμπαλη και ο Κώστας Λειβαδάς οδηγούν με τις φωνές τους  την κίνηση και το φως.

Η γραφή του Νίκου Καζαντζάκη δίνει το στίγμα του μεγάλου ταξιδιού.

Η Άνα Ζουμάνη και ο Κώστας Γραμματικάκης, γράφουν τα κείμενα που θα κινήσουν και θα χρωματίσουν τα σώματα.

Οι χορευτές – performers  από την DAGIPOLI DANCE Co αφήνουν τα σώματα να μιλήσουν για τα πιο σκοτεινά μονοπάτια του νου και της ψυχής.

Βασικός στόχος είναι να τιμήσουν και να αναδείξουν τη διαφορετική λειτουργία των σωμάτων, μέσα από την απλότητα της συνεργασίας μεταξύ τους (σώματα με αναπηρία και μη). Ένας «διάλογος» μεταξύ της κίνησης αυτών των σωμάτων με τη μουσική και τα κείμενα.

Το έργο της ομάδας, κατά βάση δεν εστιάζει στην συνθήκη της  αναπηρίας, ενώ η αναπηρία υφίσταται στο σύνολο του έργου: Η αναπηρία απλώς υφίσταται επειδή δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή της. Υπάρχει διακριτικά στο σύνολο του έργου αλλά συχνά εξαφανίζεται και επανέρχεται ανατρέποντας τους ρόλους και την ανθρωπομετρική κλίμακα των χορευτών. Η ανατροπή είναι ολοκληρωτική σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιος έχει ή δεν έχει αναπηρία.

Η δουλειά της ομάδας, στο σύνολο της, είναι απολύτως διακριτικά αδιάκριτη: Είναι μια συνεχής ανατροπή της σωματικής ικανότητας από την αναπηρία και της αναπηρίας από την σωματική ικανότητα αλλά με όρους πραγματικούς ενός πραγματικού γήινου χώρου, που εάν τεχνικά μπορούσε να απουσιάσει η βαρύτητα θα συνέβαινε η ολοκληρωμένη και ολοκληρωτική απουσία τόσο της σωματικής ικανότητας όσο και της σωματικής ανικανότητας.

Η DAGIPOLI DANCE Co έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο από τις Η.Π.Α. έως τη Ρωσία και την Κίνα, για να παρουσιάσει τη δουλειά της και να εκπαιδεύσει με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί.

Μέρος των εσόδων της παράστασης θα δοθούν στην Κρητική Εστία για την ενίσχυση των στόχων και του έργου της στην αρωγή νέων παιδιών.
Πολύτιμος συνεργάτης στην παράσταση η «Παγκρήτιος Ένωσις».

Συντελεστές:

Σύλληψη – χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης

Αφήγηση: Αντώνης Καφετζόπουλος – Κώστας Γραμματικάκης

Μουσική: Κώστας Λειβαδάς

Καλλιτεχνική δ/νση: Susanna Beltrami – Renato
Zanella

Δ/νση ορχήστρας : Γιώργος Ζαχαρίου

Κείμενα: «Ταξιδεύοντας» του Νίκου Καζαντζάκη,
της  Άνας Ζουμάνη και του Κώστα Γραμματικάκη


Χορεύουν: Ειρήνη Μαυροματάκη, Χρήστος Ταμπαξής, Δάφνη Αντωνιάδου, Αριστέα Ιατρίδου, Άννα Βάλαρη, Μαρία Κακολύρη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, Ξένια Κοντομανώλη, Μαρία Βούρου, Ελευθερία Ηλιοπούλου, Έλενα Μπότη, Γιώργος Βασιλόπουλος, Cristi Preda, Γιώργος Χρηστάκης

Και ο Λαογραφικός χορευτικός όμιλος «Κρήτες» του Γιώργου Πετράκη
Έκτακτη συμμετοχή : Γιάννης Αιδινιώτης, Cristian Preda


Τραγουδούν (με αλφαβητική σειρά): Μελίνα Ασλανίδου, Κώστας Λειβαδάς, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Ελένη Τσαλιγοπούλου


Γιώργος Χρηστάκης

Share on Google Plus

About Γιώργος Χρηστάκης

Ο Γιώργος Χρηστάκης είναι εμπνευστής και ιδρυτής του χοροθεάτρου ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ. Έχει μια ενεργό και μαχητική παρουσία σε όλες τις πρωτοβουλίες που αγκαλιάζουν τη «διαφορά». Χορευτής και χορογράφος σε αναπηρικό αμαξίδιο, έχει μεγάλη επαγγελματική και καλλιτεχνική εμπειρία. Κοινωνικός ψυχολόγος, υποψήφιος διδάκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συμμετείχε στις ομάδες σύγχρονου χορού, «Φυγείν αδύνατον», «Λάθος κίνηση», «Αγγελόσκονη» κ.ά. Τον Μάιο του 2004 δημιουργεί την δική του χορευτική ομάδα την «ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ.», όπου χορογραφεί, χορεύει, σχεδιάζει και οργανώνει όλες τις παραγωγές και παραστάσεις της έως και σήμερα, και της οποίας έχει και την συνολική ευθύνη παραγωγής και εκτέλεσης. Με τη ΔΑΓΙΠΟΛΗ προκάλεσε ανατροπές και η δουλειά του με την ομάδα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, από Αμερική ως Ευρώπη και Ασία. Διδάσκει με τεχνικές και μεθόδους που έχουν να κάνουν με τις συναντήσεις σωμάτων ποικίλων λειτουργιών και μορφών.
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.